donderdag 7 januari 2010

INTERMEZZO: "Pink... is my favorite color!"

Vergeleken met de rest van de wereld, ben ik ervan overtuigd dat India dé plek is van de kleur “roos”. Oké, in vele Europese landen (ik denk bv aan Nederland) zie je ook wel eens mannen in baby-rozen hemden en meisjes met flashy roze korte broekjes (met van die foute letters op hun kont geprint).

Maar... in India... zie je overal roos!

Om maar even een paar voorbeelden op te noemen: ons eerste hotel in Delhi (“Namaskar”, met de kakkerlakken in ons bed) had roze muren in elke kamer. Als we in Goa WC-papier kochten, kregen we dit in een flashy roze kleur. In vele hotels zag ik al roze dekentjes en kussenslopen liggen, in Hampi maakten de roze toilet tegels een heerlijke ontlading alleen maar een nog aangenamere aangelegenheid, in vele steden versierden o.a. roze slingers (voor Kerstmis) het straatbeeld, roze tafelkleden en tissue paper maken een typisch Indiaas restaurant kleuriger (en gezelliger?), ik observeerde een man in de trein die naar muziek luisterde door zijn roze oortjes en een man die een roze muts (met zwarte strepen) op had met daarop de roze letters “cool” op... Het zal ondertussen wel duidelijk zijn: roos roos, overal roos...

Jordi heeft ondertussen ook de “gay community” (waarvan roos vaak als symbolische kleur wordt gebruikt) mogen ontdekken in India. Tijdens het dansfestival in Bangalore kwam een man naar hem toe, die hem de arm over de schouder legde en zei: “You are so handsome!”. Toen deze man hoorde dat ik danste, had hij een reden om Jordi nog een keer vast te nemen: “You should be a dancer as wel!”. Nog geen uur later kneep er een andere man in Jordi’s zij. Hij vond het allemaal best vreemd, ik vond het super grappig :).

2 opmerkingen:

 1. Hoi Caroline,

  Wat leuk dat we net op dezelfde moment besloten om een stukje van de wereld te gaan zien! Ik ben op 10 dec met gezin vertrokken voor enkele maanden naar Australie en (vooral) Nieuw Zeeland. Waarschijnlijk de uitvoering van de mindmap die we samen mochten maken vorige zomer! Ik wens je een prachtige ervaring in Indie en geniet van de nieuwe belevenissen en de daarbij horende kriebels...
  Zonnige groetjes uit Taupo NZ, Alain xxx
  PS Je kan ons ook volgen op www.neworldadventure.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. in thailand is roze net zo alomtegenwoordig! een van de redenen is de associatie van de kleur met de koning, zie http://www.youtube.com/watch?v=RVvC7G55Me4

  maar ik denk dat roze gewoon een belangrijke betekenis heeft in azië, misschien wel gelinkt aan het verhaal dat de moeder van buddha, vlak voor zijn geboorte, droomde van de zogenaamde 'witte olifant', een albino-olifant die roze wordt als hij nat wordt... (http://news.bbc.co.uk/2/low/south_asia/3991861.stm)

  tegenwoordig wordt een albino-olifant nog steeds aan de koning geschonken. de thaise king heeft er zo 10. en grappig genoeg kan je een witte olifant ook aan je vijand schenken. het dier staat namelijk zo hoog aangeschreven dat die ontvanger het beest wel moet verzorgen, en er wordt dan gehoopt dat hij failliet zal gaan door die zorg! :-)) zie http://en.wikipedia.org/wiki/White_elephant_(pachyderm)

  en weet je waarom jaipur 'the pink city' wordt genoemd? zie http://en.wikipedia.org/wiki/Jaipur, "In 1853, when the Prince of Wales visited Jaipur, the whole city was painted pink to welcome him during the regime of Sawai Ram Singh. Today, avenues remain painted in pink, provide a distinctive appearance to the city."

  ik deed ook een aantal plekken aan die een link hebben met roze, zoals sedona (arizona), omwille van de roze rotsen daar (en dito zonsondergangen), zie http://travel.nytimes.com/2006/04/09/travel/09sedona.html

  "Sedona is famous for its so-called vortex sites, spots where the earth's energy is supposedly increased, leading to self-awareness and various kinds of healing." (ik bleef er niet lang genoeg om dit uit te checken...)

  en natuurlijk san francisco!

  BeantwoordenVerwijderen